donderdag 30 juli 2009

Vanavond om 20.30 uur: Club Brugge – FC Lahti

Club Brugge ontvangt vanavond het Finse FC Lahti in de derde voorronde van de Europa League. Na de talrijke oefenduels is dit de eerste echte test voor Adrie Koster en zijn team.


PLOEGENNIEUWS

Club Brugge
- Adrie Koster kan voor zijn eerste officiële wedstrijd als trainer van Club Brugge geen beroep doen op nieuwkomer Cleber Sonda. Ook Marc-André Kruska is nog niet volledig speelklaar.
- Volgende week volgt al de terugwedstrijd in Finland. Als Club zich weet te kwalificeren, dan speelt het op 20 en 27 augustus nog een play-off. Als blauw-zwart er dan opnieuw in slaagt om zich te plaatsen, dan stoot het door naar de groepsfase van de gloednieuwe Europa League.

FC Lahti
- Sterspeler Jari Litmanen speelde afgelopen weekend niet en sluipschutter Rafael Pires Vieira kwam pas na de pauze in actie. Beide spelers kregen rust met het oog op de wedstrijd tegen Club en zijn dus zeker speelklaar.
- Het team van coach Ilkkä Mäkelä kent eigenlijk geen te best seizoen. FC Lahti staat momenteel slechts op de achtste plaats in de Finse Veikkausliiga. Europees gaat het de Finnen dan weer wel voor de wind. FC Lahti, dat zijn Europese debuut maakt, schakelde in de eerste voorronde het Albanese Dinamo Tirana uit (4-1 zege thuis, 2-0 verlies uit). Vorige week knikkerden de Finnen ook het Sloveense ND Gorica uit de Europa League (1-0 verlies uit, 2-0 zege thuis).


SPELER IN DE KIJKER

Club Brugge : Nabil Dirar

Naar alle waarschijnlijkheid zal FC Lahti zich in het Jan Breydelstadion komen ingraven, waardoor Club tegen een versterkte burcht zal moeten opboksen. Adrie Koster beschikt met Nabil Dirar echter over een uitstekend wapen om het slot op de Finse afweergordel te ontgrendelen. Door interlands met Marokko begon Dirar iets later aan de voorbereiding, maar de middenvelder groeit mondjesmaat naar zijn beste niveau toe. Met zijn tempoversnellingen en onnavolgbare dribbels moet Dirar in staat zijn om openingen te forceren en om het Brugse spitsenduo Sonck-Akpala in stelling te brengen.

FC Lahti : Jari Litmanen

Bij FC Lahti is er uiteraard één naam die eruit springt: Jari Litmanen. De spelverdeler is een absolute legende in Finland en is in zijn thuisstad Lahti aan het laatste hoofdstuk bezig van een indrukwekkende carrière. Zijn grootste successen boekte Litmanen met Ajax, waarmee hij in 1995 de Champions League won. De Fin zag zijn glansprestaties in Amsterdam bekroond worden met een transfer naar Barcelona en later Liverpool, maar door blessures kwam hij er weinig aan de bak. Ook een terugkeer naar Ajax bleek geen succes en dus zette Litmanen daarna zijn loopbaan verder in zijn thuisland bij FC Lahti. Nadien volgden nog passages bij Hansa Rostock, Malmö en Fulham, en sinds vorig jaar speelt Litmanen opnieuw bij FC Lahti. Het lijdt geen twijfel dat de inmiddels 38-jarige Fin erop gebrand is om tegen Club nog eens aan de buitenwereld te tonen wat hij allemaal in zijn mars heeft.


DE SCHEIDSRECHTER

Alexei Nikolaev

De wedstrijd tussen Club Brugge en FC Lahti in de derde voorronde van de Europa League staat onder leiding van Alexei Nikolaev. De Russische scheidsrechter wordt bijgestaan door zijn landgenoten Ilia Barychnikov en Vitaly Drozdov.


DE VOORBIJE WEDSTRIJDEN

Club Brugge kwam in zijn rijke Europese geschiedenis nog maar één keer uit tegen een ploeg uit Finland. In het seizoen 1977-’78 nam blauw-zwart makkelijk de maat van KuPS Kuopio in de eerste ronde van Europacup I. Het was het begin van een onvergetelijk seizoen dat uiteindelijk uitmondde in een – weliswaar verloren – finale tegen FC Liverpool.

14/09/1977 : Kuopio – Club Brugge 0-4 => 49’ Vandereycken (0-1), 50’ Cools (0-2), 64’ Lambert (0-3), 85’ Davies (0-4).
28/09/1977 : Club Brugge – Kuopio 5-2 => 17’ Davies (1-0), 19’ Kari Monkkonen (1-1), 32’ Vandereycken (2-1), 34’ Davies (3-1), 46’ Simoen (4-1), 62’ Leikkonen (4-2), 84’ Maes (5-2).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten