woensdag 29 juli 2009

Philippe Clement verlaat Club Brugge voor G. Beerschot

Club-voorzitter Pol Jonckheere: "Bedankt, Philippe, voor tien jaren van inzet en toewijding"

Philippe Clement tekent vandaag een contract voor twee seizoenen bij Germinal Beerschot. Na tien jaar neemt de Antwerpenaar daarmee afscheid van Club Brugge. “Club Brugge is Philippe Clement dankbaar voor dat decennium van inzet en toewijding. ‘Phille’ was een échte Clubman en zal dat altijd een beetje blijven”, aldus Club-voorzitter Pol Jonckheere.

De afgelopen dagen kwam de transfer van Philippe Clement in een stroomversnelling terecht en vandaag werd tussen alle betrokken partijen een akkoord bereikt. De 35-jarige Clement, die bij Club nog slechts een contract voor één seizoen had lopen en weinig vooruitzichten mocht koesteren op een vaste stek, koos ervoor zijn loopbaan nog een verlengstuk te geven op het Kiel, het stadion waar hij destijds doorbrak. Toen bij Beerschot en in tweede klasse, nu een reeks hoger en met de fusieclub Germinal Beerschot. De 38-voudige ex-Rode Duivel vindt er Aimé Anthuenis terug, de trainer die hem destijds lanceerde.

Het stond in de sterren geschreven dat Philippe Clement een lange loopbaan bij Club Brugge tegemoet ging, toen blauw-zwart hem in 1999 naar het Jan Breydelstadion haalde. De toen 25-jarige Clement had zich in de voorafgaande jaren bij Racing Genk een weg naar de top gebaand. Hij won met de Limburgers de Belgische beker, werd Rode Duivel, speelde het WK ’98 in Frankrijk en versierde een toptransfer naar het Engelse Coventry. Maar al na één jaar realiseerde Clement zich dat de Premier League geen spek voor zijn bek was. Een transfer naar Club Brugge bleek een doordachte en juiste carrièrezet.

Heel snel groeide Philippe Clement bij Club Brugge uit tot een sterkhouder en leider, op het terrein en in de kleedkamer. Wat hij van moeder natuur niet meekreeg aan lichamelijke souplesse of puur talent, compenseerde modelprof Clement met een fantastische mentaliteit, een onblusbare werkkracht, een ijzeren discipline en bijzonder veel doorzicht. Van verdedigende middenvelder evolueerde hij tot centrale verdediger, maar de voorbije twee jaar werd Philippe opnieuw vooral op het middenveld geposteerd. Na het vertrek of afscheid van Dany Verlinden, Timmy Simons, Gert Verheyen en Sven Vermant, droeg hij ook met fierheid de aanvoerdersband.

Zijn palmares met Club spreekt boekdelen: hij werd tweemaal kampioen (2003 en 2005) en vier keer vice-kampioen, driemaal bekerwinnaar (2002, 2004, 2007), en nam driemaal deel aan de poules van de Champions League. Met 353 officiële wedstrijden in Clubs A-team op zijn teller (256 in competitie, 33 bekerduels en 64 EB-matchen) hoort Philippe Clement bij de top-15 aller tijden van blauw-zwart, en als 'defensieve' pion scoorde hij het niet onaardige totaal van 51 doelpunten (competitie 38, beker 8, Europees 5). Bij spelhervattingen was zijn trefkracht met het hoofd een geducht wapen in het strafschopgebied van de tegenstander.


“Mijn laatste goal voor Club, in de Coppa Sterchele van vorige woensdag op het Kiel, was er trouwens zo eentje”, lacht Philippe. “Toeval zal wel niet bestaan in voetbal, zeker? Ik neem in ieder geval met een goed gevoel afscheid van Club Brugge. Ik heb me bij deze club vanaf dag één thuisgevoeld. Ik denk ook wel dat ik goed lag bij de supporters, dat ze mij waardeerden. Die tien jaar hier vergeet ik nooit.”

“Wij van onze kant zijn Philippe ook bijzonder erkentelijk voor zijn enorme verdiensten voor onze club”, onderstreept Club-voorzitter Pol Jonckheere. “Hij was een ambassadeur, iemand op wie nooit iets aan te merken viel. Clubliefde was voor hem geen ijdel woord. Zijn inzet was steeds voorbeeldig, zijn beschikbaarheid enorm. Naar onze supporters toe stond hij altijd klaar. Ook als het niet meteen iets met voetbal te maken had kon je op hem rekenen, denk maar aan zijn peterschap van de Damiaanactie. Dat soort spelers wordt steeds schaarser. Ik hoop en geloof rotsvast dat in de huidige groep andere jongens zullen opstaan om die leidersrol van Philippe Clement over te nemen, maar ondertussen sta ik er alvast op om Philippe zelf te bedanken om wat hij in het voorbije decennium voor Club heeft gedaan en betekend. ‘Phille’ was een échte Clubman en zal dat, ook nu hij hier niet meer speelt, toch altijd een beetje blijven. Een grote meneer, zonder meer. Ik wens hem nog heel veel succes toe.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten