vrijdag 7 augustus 2009

Club stoot door in de Europa League

Club Brugge plaatste zich voor de laatste voorronde van de Europa League na een 1-1 gelijkspel tegen FC Lahti. Joseph Akpala bracht Club een kwartier voor tijd op voorsprong, de late gelijkmaker van Vanninen kon niet meer baten.

Club Brugge verscheen in Lahti met dezelfde elf aan de aftrap als zondag tegen Charleroi. Nabil Dirar speelde dus in steun van diepe spits Akpala en werd van op het middenveld gesteund door Vargas, Odjidja, Blondel en verdedigende middenvelder Simaeys. Wesley Sonck begon opnieuw op de bank.

Blauw-zwart nam de wedstrijd vanaf de openingsminuut in handen en hield de Finnen ver weg van het eigen doel. Bovendien viel er al na vijf minuut een eerste kans te noteren voor Club: Ronald Vargas haalde met zijn linker uit van op twintig meter, maar de bal ging net naast. De Venezolaan bleef de gevaarlijkste man en kon na twintig minuten opnieuw dreigen. De middenvelder kopte een voorzet van Vermeulen naar doel, maar doelman Szentpeteri had een prachtige redding in huis.

Aan de overkant bleef Stijnen werkloos toekijken, want ook de volgende kansen waren voor Club. Op het halfuur werd een schot van Odjidja nog net afgeblokt en een minuut later kon de Finse thuisdoelman nog net een schot van Akpala pareren. Met de rust stilaan in zicht ging ook Jonathan Blondel zijn kans, maar de Ploegsteertenaar slaagde er eveneens niet in om de score te openen.

Na de pauze net hetzelfde spelbeeld: Club controleerde de partij en kreeg mondjesmaat enkele kansen: eerst ging een vluchtschot van Blondel rakelings naast en op het uur krulde ook Dirar het leer net naast. Het verdiende doelpunt bleef uit en dus bleef het voor de Bruggelingen oppassen voor een Finse tegenprik. Lahti begon immers richting Stijnen te trekken en kreeg twintig minuten voor tijd de eerste kansen: een afgeweken schot van Vanninen ging net naast en kort daarop kon Simaeys nog net Litmanen het scoren beletten.

Net op het moment dat Club zenuwachtig begon te worden, zorgde Joseph Akpala voor de verlossing. Een hoekschop van Dirar belandde via Alcaraz en Simaeys uiteindelijk bij de Nigeriaan en die werkte de 0-1 voorbij Szentpeteri. Blauw-zwart leek nu zeker van de kwalificatie, maar enkele minuten voor tijd viel onverwacht toch de gelijkmaker via Vanninen. De slotfase werd daardoor nog superspannend, maar de 1-1 bleef gelukkig op het bord. Club plaatst zich zo dus voor de laatste voorronde van de Europa League. De loting vindt morgen al plaats.

Lahti: Szentpéteri, Haara, Moilanen, Toivomäki, Heini (56' Shala), Hietanen, Vanninen, Korte, Fofana, Litmanen, Pires Vieira
Club Brugge: Stijnen – Vermeulen, Donk, Alcaraz, Daerden – Odjidja (87' Dahmane), Simaeys, Vargas (74' Geraerts), Blondel – Akpala (81' Sonck), Dirar.
Scheidsrechter: Duarte Nuno Pereira Gomes (Por)
Toeschouwers: 8.000
Gele kaarten: Vargas, Daerden, Hietanen.
Rode kaarten: geen.
Doelpunten: 75' Akpala (0-1), 86' Vanninen (1-1).